Ce este viaţa de liceu? Ce este adolescenţa?

Este acea paletă de sentimente, imagini şi trăiri cu care fiecare om se joacă la un moment dat şi care uneori poate fi atât de frumoasă, încât unii mai stau o lună, un an adolescenţi, doar pentru a mai simţi o dată emoţiile vârstei.

Adolescentul ia aceste trăiri, le combină, încearcă să le înţeleagă şi când îşi dă seama că ceea ce a creat, nu este întocmai ce-şi dorea, îşi dă seama că nu mai poate şterge; că timpul, ca şi culoarea, rămâne. Copilul-adolescent păşeşte în viaţă.

La 14 ani încearcă emoţiile primirii buletinului. Aşteaptă agitat la coadă să-l strige. Se uită la poză. Tot faţa de copil, însă acea bucăţică de plastic confirmă existenţa lui ca persoană, ca om, în mintea lui de acum matur.

Viaţa de liceu e cea mai frumoasă. E un nou început. Nimeni nu te cunoaşte, nimeni nu te judecă, toţi de ştiu aşa cum ai fost în prima zi. Zâbăreţ, încruntat, blond sau brunet, nu va şti nimeni că în generală erai băiatul timid cu ochelari sau fata plângăcioasă.

Balul bobocilor. Şi îţi dai seama că răţuşca cea urâtă a devenit peste noapte lebădă, că mulţimea te aplaudă, că cineva îţi strigă numele şi ţi se pune coroniţa pe cap. Şi zâmbeşti când vezi în sală pe fosta ta colegă, cum se uită mirată la tine. Doar ea-ţi ştie secretul şi nu îndrăzneşte să-l mai spună nimănui.

Trece şi liceul. Trec cei partu ani atât de repede, încât atunci când pleci din el, când te uiţi în urmă, şi se pare doar o casă dragă şi cunoscută, pe care ştii că o vei revedea din când în când, doar aşa, ca să ai motiv de bucurie.

Balul de sfârşit de liceu. Îţi aminteşti într-un fel de cel al bobocilor. Te uiţi la poze şi vezi că prea multe nu s-au schimbat. Doar oamenii au mai crescut, în loc de fata cu ochi surâzători stă acum rezemată de braţul prietenului o domnişoară. Acelaşi zâmbet, mai matur însă cu patru ani.

Dai şi Bacul, dai şi admiterea şi nu înţelegi cum din copil ai ajuns acum un om matur, cu griji, cu probleme, cu idei şi cu aceleaşi speranţe dintotdeauna.

Nu e uşor să fi adolescent, dar numic nu poate înlocui magia acestor ani, felul în care percepi fiecare lucru, întrebările care te macină şi al căror răspuns îl poţi găsi a doua zi dimineaţă sau poate nu-l mai găseşti niciodată.

Cam aceasta este adolescenţa. Pe scurt, adolescenţa este iubire intensă, adunată cu gelozie, teama de nou, ambiţie, speranţă şi încredere, toate înmulţite cu un număr mai mic sau mai mare de ani, depinde de graba fiecăruia de a intra în viaţă.

There’s a big world out there. Bigger than prom, bigger then high school, and it won’t matter if you were the prom queen or the quaterback of the fooball team or the biggest nerd. Find out who you are and try not to be afraid of it.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s