Scrisoare catre mine

Martie, 2016 către Martie, 2011

 

Nicoletta Claudia C.

Draga mea,

Viaţa după cei cinci ani care se află între noi, e oarecum diferită. Nimic care să te sperie, totuşi. Nu a venit sfărşitul lumii, spre dezamăgirea tuturor posturilor de ştiri.

Încă din primele rânduri, mărturisesc că sunt bine, ceea ce, numaidecât, îţi doresc şi ţie.

Aminteşte-ţi neapărat şi întotdeauna faptul că de atât de multe ori ţi-ai demonstrat că poţi face toate lucrurile pe care alţii nu te credeau în stare să le faci, lucruri şi obiective faţă de care ţi-ai pierdut şi tu de mii de ori încrederea. Astea sunt primele părţi din viaţa ta pe care nu trebuie să le uiţi. Şi da, cunoscându-te, ai mereu tendinţa de a vedea mai degrabă ce nu ai obţinut, decât să fii atentă la tot ce ai obţinut şi la tot ceea ce eşti acum. Astăzi numeşti asta ambiţie sau motivare, dar peste câţiva ani, vei înţelege că până la urmă contează victoriile de până la momentul respectiv, nu luptele care nici măcar nu au început. Aşa că, pentru tot ce ai astăzi şi mai ales pentru tot ce nu ai, te felicit şi, ca de obicei, a fost o plăcere să fiu parte din tot ce ţi s-a întâmplat până acum. Tot ce crezi că e important acum, va păli în faţa adevăratelor lucruri importante pe care le vei experimenta în timp.

Gândeşte-te întotdeauna la oamenii care sunt în jurul tău şi totodată la cei cu care nu mai schimbi nicio vorbă. Fii atentă la tot ce poţi învăţa de la fiecare om pe care îl cunoşti, pentru că, atunci când, într-o oarecare zi de Vineri, la ora 3 dimineaţa, tragi linia şi aduni lucrurile cu adevărat importante, printre multe altele, eşti tot ce ai învăţat de la oamenii din viaţa ta.

Bucură-te că, mai des decât alţii, preţuieşti experienţele înaintea lucrurilor materiale pe care le poţi aduna într-o viaţă. Sună un om cu care nici măcar nu mai ştii de ce nu vorbeşti. Peste o lună poate fi prietenul tău cel mai bun.

Sparge cel puţin un ceas pe săptămână. Ceasul îţi va aminti întotdeauna despre faptul că acţiunile tale trebuie transpuse în timp, ca şi cum tot ce faci trebuie făcut înainte ca nisipul să se scurgă dintr-o clepsidră. Cu toate astea, nu te gândi nici măcar o clipă la faptul că vei avea întotdeauna timp să faci lucrurile pe care le poţi face astăzi. Mâine ai depăşit cu o zi termenul în care puteai să faci ceva ce vroiai să faci de mult, fie că vroiai să scrii, să te apuci de lecţii de pian sau să-i spui cuiva că înseamnă mai mult decât orice pe lumea asta.

Sună-ţi puţinii prieteni pe care-i ai şi cere-le scuze pentru situaţiile atât de dese în care nu le-ai răspuns la telefon. Spune-le adevărul, faptul că nu a fost niciodată vina lor atunci când ai respins un apel, ci pur şi simplu, de multe ori ai vrut să fii tu cu tine, după o zi în care lucrurile nu au fost aşa cum ţi-ai dorit. Cei care te cunosc, vor înţelege modul tău de a te ataşa fără să te judece. Dacă tot vorbim despre asta, mi-am amintit, peste cinci ani, vei avea lângă tine exact oamenii care trebuie să-ţi fie alături. Din păcate, asta nu ai cum s-o controlezi.

Gândeşte întotdeauna în perspectivă, nu gândi astăzi sau maxim până mâine, pentru că despre asta vorbeşte oricine atunci când defineşte ce înseamnă limitarea. Apoi, dacă te gândeşti mai bine, ai suficiente vise cât se le poţi întinde în două vieţi. Dezvoltarea înseamnă că tot ce ştii despre tine şi tot ce ştii tu – şi nimeni altcineva – că poţi face îţi va aduce tot ce, în cei cinci ani care ne despart, se întâmplă atât şi atât de uşor. Trebuie să-ţi spun că lucrurile sunt mult mai simple decât crezi tu acum, aşa că fă bine şi şterge dorinţa de despica orice ţi se întâmplă în atât de multe bucăţi. Uită că trebuie să controlezi cursul vieţii tale şi pentru prima oară în viaţa ta, lasă lucrurile să vină de la sine. Cu toate astea, nu trăi la nimereală, pentru că pierzi momente care nicicând nu vor mai veni înapoi.

Dormi 6 ore, nu întotdeauna 8, nu vei fi cu nimic mai obosit atâta vreme cât, în orele în care eşti treaz faci exact lucrurile pe care trebuie să le faci. Renunţă la lucrurile mărunte care te obosesc inutil şi la toate grijile care, dacă te gândeşti mai bine, sunt doar plăsmuirea ta. Nu îmbătrâni înainte de vreme pentru că mai ai de trăit cu tine mulţi ani.

Zâmbeşte. Dansează cu ochii închişi şi fumează un pic mai puţin. În cinci ani sănătatea începe să-ţi spună că puteai şi tu, liniştită să faci lucrurile un pic altfel. De fapt, nu, fă ce vrei, oricum nu ai cum să înţelegi lucrurile astea acum. Pun pariu că fumezi în timp ce citeşti…

Fă tot ce vrei să faci, dar mai ales lucrurile faţă de care curajul îţi piere în totalitate. Fă lista aia despre care ai auzit cu 101 lucruri pe care trebuie să le faci în următorii doi ani. Te vei simţi mai bine şi vei şti că nimic din ce faci nu e la întâmplare. Deşi nu vei avea întotdeauna control asupra a ceea ce ţi se-întâmplă, ăsta e, de fapt primul pas către a-ţi controla viaţa, dacă tot ţii neapărat la control.

Familia. Atunci când nimeni altcineva nu e în preajmă, asta conteză cel mai mult. Învaţă să treci peste diferenţe ca să poţi vedea asemănările.

Iubeşte. Iubeşte aşa cum nu credeai niciodată că poţi să o faci. Ai aflat de curând că atunci când cineva trece pe lumea cealaltă singurul lucru la care se gândeşte e dacă a iubit şi dacă a fost iubit în viaţa lui. Ai grijă să ai un răspuns pozitiv atunci când va veni vremea să-ţi pui întrebarea asta.

Fii în continuare fidelă ideii că nu trebuie niciodată să faci rău cuiva. Oricât vezi în jurul tău oameni care astăzi ajung departe prin gropi săpate altora, inutil şi obositor, aminteşte-ţi că tu ai învăţat să faci lucrurile altfel şi că orice om care te-a cunoscut, va avea întotdeauna o vorbă bună de spus despre tine.

Speră. Speră în faptul că poţi să faci lucrurile cum vrei tu şi luptă cu orice “NU” atunci când înlăuntrul tău ştii că e, de fapt, un mare “DA”. Rupe barierele, schimbă lumea – sau măcar încearcă.

Viaţa va fi diferită. Asta înseamnă că până astăzi, ai evoluat. Oricum ar fi, vei fi bine. Peste vremea dintre noi vei învăţa atât de multe lucruri despre tine şi vei obţine o mare parte din lucrurile pe care ţi le-ai dorit pentru tine. Ai prieteni, o familie, iubeşti şi, mai presus de orice eşti fericită cu tine.

 

 

Toate bune !

 

Nicoletta

Advertisements

3 thoughts on “Scrisoare catre mine

  1. Deci esti in fata mea si vorbesti la telefon, si citind randurile astea, parca m-am transpus in timp acum vreun an jumate , cand rasfoiam “focul de ganduri” si-mi imaginam o tipa de vreo 25 de ani asa!
    Si a trecut amar de vreme d-atunci si ai ajuns “fata adoptiva” a alor mei!
    Esti in fata mea si vad copilu` (la propriu) de 20 de ani…Si citesc din nou,inchid ochii si parca iar am in minte imaginea aia de atunci E ironic (a la Alanis Morissette din masina), dar atat de bine !
    Te Iubesc, loveable and adorable FireFly !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s